Zo werkt dopingcontrole ...

1) U krijgt een oproep

Bij een wedstrijd of een training krijgt u van een controlearts of zijn helper een oproepingsformulier dat uw aanwijzing meedeelt voor de dopingcontrole. Elke sportbeoefenaar, welke ook zijn nationaliteit is, kan worden opgeroepen, maar de controle mag nooit het normale verloop van de wedstrijd hinderen.

2) U ondertekend voor ontvangst ervan.

Het oproepingsformulier moet door u worden ondertekend voor ontvangst. Het uur en de plaats van de controle moeten erop vermeld staan en binnen die bepaalde tijd moet u zich aanbieden met een identiteitsbewijs. Als u de ondertekening zou weigeren wordt hiervan door de controlearts een proces-verbaal gemaakt.

3) U wordt geïdentificeerd en geregistreerd in het controlelokaal.

In het controlelokaal controleert men de identiteit en men vult alle gegevens in op het proces-verbaal van monsterneming.

4) U plast onder toezicht.

De controlearts kijkt toe hoe u minimaal 60cc urine produceert in een opvangbeker. Desnoods mag u drinken, maar blijft onder toezicht tot dit minimum is geproduceerd en de controlearts kan elke maatregel nemen om mogelijk bedrog of onwil uit te sluiten.

5) U kiest een dopingcontroletest.

U kiest zelf een verpakking met trechter, twee genummerde flesjes en twee genummerde sluitstukken.

6) Uw urine wordt verdeeld.

Uw urine uit de opvangbeker wordt verdeeld over de twee genummerde flesjes terwijl u erbij bent.

7) De flesjes worden verzegeld.

Nog altijd in uw bijzijn worden beide flesjes met uw urine gesloten. Daarna worden ze elk in een envopak gestopt die verzegeld wordt met een genummerd sluitstuk. Het codenummer van de flesjes wordt leesbaar in het venster van het envopak geschoven met de identificatie A of B. Het B-flesje wordt enkel gebruikt bij een tegenanalyse als u in beroep zou gaan na de uitslag op basis van flesje A.

8) De formulieren worden helemaal ingevuld.

Op het proces-vebaal van monsterneming wordt vermeld:
- de gegevens van de wedstrijd;
- uw naam, voornaam, adres en geboortedatum;
- startnummer of vergunningnummer;
- naam en adres van uw begeleider;
- medicatie die werd genomen tijdens de laatste drie dagen voor de dopingcontrole, welke arts ze voorschreef en welke apotheker ze afleverde;
- uur van de urineafname;
- codenummer van de flesjes;
- het sluitstuknummer van het envopak;
- de hoeveelheid geproduceerde urine;
- alle opmerkingen in verband met de procedure.

9) U ondertekent het P.V. van monsterneming.

U, en/of uw wettelijke vertegenwoordiger, tekent het P.V. voor akkoord.
Met deze handtekening verklaart u zich akkoord met de gevolgde procedure wat impliceert dat u geen klachten heeft over de gang van zaken van deze dopingcontrole. Mocht u hierover niet akkoord gaan, dan vermeldt u dit in de hiervoor voorziene, speciale ruimte op het document. Maar u moet altijd ondertekenen. Hiermee is de dopingcontrole klaar en ontvangt u meteen één exemplaar van dit P.V. van monsterneming.

10) Alleen een positief resultaat wordt u meegedeeld.

Binnen de 4 weken na de controle krijgt u een bericht als de test positief is. U kunt hiertegen in beroep gaan met een per post aangetekend schrijven.

(uit ZWEMECHO, december 1993)

Terug